Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health OrganizationWHO), το 2004, περίπου 246 εκατομμύρια άνθρωποι χαρακτηρίζονταν ως ασθενείς με «χαμηλή όραση».

Κάποιος έχει χαμηλή όραση όταν η απώλεια της όρασης του δεν μπορεί να διορθωθεί με τη χορήγηση συμβατικών γυαλιών ή φακών επαφής, με φαρμακευτική αγωγή ή με την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η εκδήλωση της χαμηλής όρασης μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση ή κατάσταση που προσβάλει την κεντρική ή / και την περιφερική όραση. Από αυτές, οι πιο σημαντικές είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η κακοήθης μυωπία αλλά και η ατροφία του οπτικού νεύρου.

Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της χαμηλής όρασης είναι τα Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης: Πρόκειται για ειδικά όργανα τα οποία εκμεταλλευόμενα την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, διευκολύνουν τη ζωή του ασθενούς, βοηθώντας τον σε πολλές περιπτώσεις να ανακτήσει την αυτονομία του. Ενδεικτικά βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι οι μεγεθυντικοί φακοί, τα τηλεσκοπικά και πρισματικά γυαλιά, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα ειδικά φίλτρα για τη μείωση της φωτοφοβίας κ.α.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του κατάλληλου βοηθήματος είναι πρώτα ο λεπτομερής οφθαλμολογικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρο και εν συνεχεία μια σειρά από συγκεκριμένες λειτουργικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται από τον οπτομέτρη-ειδικό στη χαμηλή όραση, οι οποίες αξιολογούν την «χρήσιμη όραση» του ασθενούς.

Ο Οπτικός Οίκος Βαρδαβάς (Ακαδημίας 18) συνεργάζεται με το Οφθαλμολογικό Κέντρο Διαύγεια (Ακαδημίας 16) το οποίο διαθέτει ειδικό τμήμα Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης στελεχωμένο με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό γι’ αυτό το σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210-3611211. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!